U samom srcu Papuka, na 475 m nadomorske visine, smjestio se biser slavonskog gorja – Jankovac.
Ta gorska dolina puna svježine i romantike oduvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom.
Svako godišnje doba na Jankovcu priča svoju priču bojama, zvukovima, šumom slapa, mirisima, tišinom… životom. U čarobnom zelenilu šume postoji biser s dva jezera. U svakom kutku bujne vegetacije krije se dom m nogobrojnih vrsta ptica, leptira i divljači.
Prošećite jedinstvenim prirodnim skladom i ljepotom, uživajte u ovom neprocjenjivom daru prirode tijekom cijele godine. Doživite djelić iskonske, netaknute prirodne oaze.

Istražite ju na dva kotača, najmom brdskih ili električnih bicikala ili se odvažite zaploviti kanuima i prepustite se mašti potaknuti bajkovitim prizorima koje pruža ova slavonska idila.

Počastite se nekim od tradicionalnih specijaliteta u Planinarskom domu i sve ovjekovječite fotografijom ispred veličanstvenog prizora koji pruža 35 metara visok slap Skakavac, jedinstvenog na području Slavonije.

Uvjerite se zašto iz godine u godinu sve više posjetitelja prepoznajte Park šumu Jankovac kao turistički hit na kontinentu.

Čaruga - heroj ili razbojnik

Krajem Prvoga svjetskoga rata, Papuk postaje dom zelenoga kadra, dezerterskih skupina koje su se počele vraćati s frontova diljem Europe, nevidjevši više cilj daljnjih ratnih operacija. Jedna od ličnosti takvoga profila, bio je Jovan Stanisavljević Čaruga, rodom iz mjesta Bare kod Orahovice. Za razliku od svojih suučesnika u zločinima koje je vršio po Slavoniji, Čaruga je bio vrlo bistar i, za ono vrijeme, učen te načitan čovjek. Premda ga povijesni izvori bilježe kao proračunatog i spretnog kriminalca koji se postavio na čelo bande zvane Kolo gorskih tića, narodna predaja u njegovom liku bilježi heroja, osobu koja je pljačkala zemljoposjednike i lokalne gospodarstvenike te davala dio plijena siromašnima. Kupujući tako naklonost lokalnoga seljačkog stanovništva, Čaruga je uspijevao vršiti diverzantske akcije i pljačke godinama, priskrbljujući si materijalna dobra kako bi mogao početi živjeti mirnijim životom. Skrivao se pod nekoliko lažnih imena, zamećući trag za svojim zločinima te je vodio dvostruki život, onaj podmukloga tata koji hara slavonskim selima i onaj lojalnog građanina iz Vinkovaca koji odlazi na liječenje u Zagreb i postaje vojni nabavljač, ugledni trgovac. I nakon njegova uhićenja, morao je proći izvjestan broj dana prije nego je priznao vlastiti identitet. Zbog svojih nedjelja Jovan Stanisavljević Čaruga osuđen je na smrtnu kaznu vješanjem koja je izvršena 27. veljače 1925. godine u Osijeku. Neposredno prije pogubljenja izgovorio je poznatu rečenicu: „Zbogom narode, Čaruga putuje!“ Njegovo posljednje počivalište nalazi se na groblju sv. Ane u Osijeku.

Maksim Bojanić

Tijekom druge polovice 19. stoljeća papučkim krajem hajdukovao je Maksim Bojanić. Odmetnuo se u šume Papuka nakon što je odbio poziv u vojsku, skupivši oko sebe bandu. Stvorio je i mrežu odanih ljudi među okolnim seljacima koje je potkupljivao, stoga je bilo gotovo nedostupan državnim vlastima. To je razlog zašto su se oko njegovoga lika počele plesti legende o neuhvatljivom i nesavladivom junaku, zaštitniku sirotinje i seljaka. S obzirom da je često bježao pred žandarima, morao je pronaći utočište. Za to mu je često poslužila špilja na Jankovcu koja i danas nosi njegovo ime. Jedanaest godina izbjegavao je tako kraljevsku žandarmeriju, a skončao je u jednom vatrenom okršaju. Mjesto posljednjeg počinka danas mu je nepoznato.

Sve čaravne prirode prilike, Njena čuda njene veličine, Tu spojene gledaicu se čine Više raju neg zemlji naliko. „  Vilim Korajac (Jankovac, 1861. )”

Dužina staze 2,3 kilometra
Trajanje posjete 3 sata
Udaljenost Velika 14 km, Slatinski Drenovac 5 km
Odjeća i obuća treba biti prilagođena za boravak u prirodi i penjanju po šumskim stazama (odjeća za slobodno vrijeme i udobne tenisice ili terenske cipele)

Poučna staza izgrađena je u najljepšem dijelu Park-šume Jankovac uz planinarski dom, jankovačka jezera i slap Skakavac. Stube, pješački drveni mostići i rukohvati, koje smo postavili na stazi, posjetiteljima omogućuju pristup najljepšim prizorima Jankovca. Uz stazu smo postavili i poučne table sa sadržajima koji objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti uz koje staza prolazi. Poučnu stazu na Jankovcu nazvali smo Grofova staza iz poštovanja prema grofu Josipu pl. Jankoviću, prvom čovjeku koji je spoznao estetske i krajobrazne vrijednosti te doline.

Staza je, 2006. godine, dobila nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice, kao najbolja u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske. Staza je 2014. godine prilagođena na način da su postavljeni pontoni /proširenja i tako je postala pristupačna osobama s invaliditetom. Također su postavljenje poučne ploče na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne

…Kad sam se uspeo ovim stijenama, duša mi se nije mogla zasititi pogleda na dolinu… Ovo mjesto sam izabrao za svoj vidikovac u nadolazeće vjekove… Josip pl. Janković

Opširnije o poučnim stazama
Prekrasan objekt Parka prirode Papuk je i Eko Točka Jankovac u sklopu kojeg se nalazi suvenirnica i konferencijska dvorana s modernom konferencijskom opremom.
Konferencijska dvorana idealna je za organizaciju poslovnih sastanaka, konferencija, seminara, prezentaciju novih proizvoda, raznih radionica i slično.
U okruženju koje ostavlja bez daha možete provesti ugodne radne trenutke koje možete nadopuniti boravkom u prirodi ili noćenjem u Planinarskom domu Jankovac.

Dvorana je multifunkcionalna, kapaciteta do 50 sjedećih mjesta i može biti organizirana na više načina (kino postav, rad u grupama, okrugli stol).
Cijena najma dvorane do 2 sata iznosi 200,00kn, a svaki dodatni sat 100,00kn. Cjelodnevni najam dvorane iznosi 600,00kn.
Za sve informacije slobodno nam se obratite na naše mail adrese:

kontakt@pp-papuk.hr
turizam@pp-papuk.hr

Ukoliko želite sačuvati ugodnu uspomenu na posjet prvom hrvatskom UNESCO geoparku Papuk, svakako posjetite suvenirnicu u Park šumi Jankovac.

Raznovrsnu ponudu obogaćuju magneti, majice za odrasle i djecu, turističke karte, šalice njuškalice, torbe sa raznovrsnim motivima, bojanke, svijećnjaci i mirisne svijeće , razne publikacije o biološkoj raznolikosti i kulturno-povijesnoj baštini.

U kolekciji drugačijih, inovativnih i autentičnih suvenirskih rješenja možete pronaći i Kišmiš kabanicu koja je najpopularniji suvenir, inspiriran ponorom Uviraljka, poznatim europskim “zimovalištem” čak 11 vrsta šišmiša. Ova šumska uniforma u formi šišmiša olakšava jesenske dane, od vodonepropusnog je materijala te je u potpunosti je proizvedena u Hrvatskoj.

Bogati životinjski svijet planine Papuk, kao neiscrpan izvor ideja, poslužio je i kao inspiracija za Daždenjakov rep, modni dodatak za djecu i odrasle. Riječ je o torbici, odnosno malom, a naizgled velikom džepu u koji stanu najosnovnije tvari, kamufliranom u spužvasti rep čiji se remen može podesiti uzrastu i obujmu.

Radno vrijeme suvenirnice usklađeno je sa radnim vremenom Parka prirode Papuk.

Pobrinite se da vam Park prirode Papuk zauvijek ostane u sjećanju i ponesite sa sobom najljepše uspomene, a ne zaboravite njima darivati i svoje najmilije.

Ponudu suvenira možete vidjeti na stranici SUVENIRNICA

Želite li što bolji kontakt s prirodom i posjetiti mjesta do kojih je nemoguće doći automobilom, Park prirode Papuk obogatio je svoju outdoor ponudu još jednim zanimljivim sadržajem – brdskim i električnim biciklima!

Nudimo vam 30 komada (15 brdskih i 15 električnih) bicikala marke Trek koje je moguće iznajmiti u Eko točki Jankovac od u radnom vremenu od 07:00 do 19:00 h preko tjedna, a vikendom od 09:00 do 19:00 h i to u periodu od ožujka do studenog.

Također, bicikle je moguće iznajmiti i u zgradi Uprave JU PP Papuk u Velikoj – (adresa: Stjepana Radića 46, 34300 Velika)

Važno je znati da…

Bicikli se u Velikoj iznajmljuju isključivo uz prethodnu najavu na e mail adresu: turizam@pp-papuk.hr

Iznajmite li bicikl u Velikoj, možete ga vratiti na Jankovac i obratno, najkasnije do 19 sati.

Bicikli su namijenjeni odraslim osobama.

Za najam, sa sobom trebate imati osobnu iskaznicu, kako bi naši djelatnici mogli popuniti Ugovor o najmu. Oni će Vam također objasniti sve detalje vezane uz bicikle te preporučiti zanimljive rute!

Vrsta biciklaCijena najma do 3 sataCijena najma 3-10 sati
Brdski bicikl60 kuna150 kuna
Električni bicikl140 kuna250 kuna
U svako doba godine Park šuma Jankovac će vas iznenaditi sadržajima koje nudi u okrilju prekrasne prirode. Uz popularne aktivnosti kao što su planinarenje, vožnja biciklom, šetnja, u mogućnosti ste iznajmiti i kanue.
Vožnja kanuima preko donjeg Jankovačkog jezera predstavlja pravi ugođaj i mjesto je gdje možete pronaći istinski mir i uživati u mirisu čarobnoj stoljetne šume koja vas okružuje.
Na raspolaganju imamo pet kanua i u svaki stane tri osobe.

Za vožnju kanuima nije potrebna posebno znanje ili vještine tako posjetitelji mogu samostalno, bez vodiča, krenuti u opuštajuću vožnju.
Također, posjetiteljima je osigurana i potrebna oprema- prsluci i kacige.

Cijena polusatne vožnje iznosi 20 kn, a za sve informacije možete se obratiti u Eko točku Jankovac.

Nakon vožnje kanuom nudimo vam mogućnost najma brdskih i elektirčnih bicikala kojima možete istražiti biciklističke staze.
Okrijepu i predah potražite u Planinarskom domu Jankovac.