Grofova poučna staza na Jankovcu

Poučna staza izgrađena je u najljepšem dijelu Park-šume Jankovac uz planinarski dom, jankovačka jezera i slap Skakavac. Stube, pješački drveni mostići i rukohvati, koje smo postavili na stazi, posjetiteljima omogućuju pristup najljepšim prizorima Jankovca. Uz stazu smo postavili i poučne table sa sadržajima koji objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti uz koje staza prolazi. Poučnu stazu na Jankovcu nazvali smo Grofova staza iz poštovanja prema grofu Josipu pl. Jankoviću, prvom čovjeku koji je spoznao estetske i krajobrazne vrijednosti te doline.
Staza je, 2006. godine, dobila nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice, kao najbolja u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

…Kad sam se uspeo ovim stijenama, duša mi se nije mogla zasititi pogleda na dolinu… Ovo mjesto sam izabrao za svoj vidikovac u nadolazeće vjekoveJosip pl. Janković

Dužina staze: 2,3 km
Trajanje posjete: 3 sata
Udaljenost od Velike: 14 km

Geološka poučna staza Rupnica

Neki ne bi mogli povjerovati ako bi im se reklo da se jedan vrh Papuka zove Visoki vrh i da doseže gotovo devetsto metara! Bilo bi im neshvatljivo da se ovdje, iz ravnice uspravljaju gore kao timori, kao vrhovi izumrlog miocenskog mora i da se ovdje čovjek verući se potiplje o okamenjene školjke, zvijezde, puževe i alge. U um im ne ide da za mjesečine ovdje blista izljev vulkanskog kamenja i sjaje se arhajski gnajsi, tinjčevi škriljavci, silurske naslage, blista kremenit silit. I ne dolaze k sebi kad im kažeš i prstom pokažeš da je na geološkoj karti Hrvatske ovaj požeški kraj najcrveniji, što znači da nije zemljani mekušac, nego eruptivni kamen granit, bazalt.

– Matko Peić, “Skitnje”

Dužina staze: 2,3 km
Trajanje posjete: 3 sata
Udaljenost od Velike: 14 km

Na lokalitetu Rupnica uspostavljena je kraća poučna staza koja govori o samom fenomenu stijena – vulkanskih stupova, te zanimljivu priču o vulkanima svijeta. Osim obilaska prvog hrvatskog geološkog spomenika prirode priču o usnulom „Rupničkom vulkanu“ upotpunit ćemo obilaskom napuštenog kamenoloma Trešnjevica, jednog od najljepših geoloških lokaliteta u Hrvatskoj, gdje se vidi magmatska žila dužine nekoliko stotina metara koja probija 300 milijuna godina starije metamorfne stijene Papuka.

Poučna staza Stari hrastovi

U sjeverozapadnom dijelu Parka,  na području Đedovice, postavljena je kraća poučna staza koja kroz autohtonu šumu bukve i jele vodi do Starih hrastova, zaštićenog spomenika prirode. Divovski hrastovi starosti su oko 500 godina i jedni su od najstarijih živućih organizama u Slavoniji. Hrastovi koji zadivljuju svojom veličinom, izvrsno su mjesto da naučimo ponešto o flori i vegetaciji Parka prirode Papuk. Tik do hrastova prolazi i nekadašnja konjička staza Reitweg, kojom je nekada prolazila svita grofa Jankovića i ostalo plemstvo. Nepreglednim i nepristupačnim papučkim područjem nekada je harao i ozloglašeni razbojnik Čaruga, pa ovo područje obiluje i brojnim legendama o njegovim nevjerojatnim podvizima.

Dužina staze: 2,3 km
Trajanje posjete: 3 sata
Udaljenost od Velike: 14 km

Poučna staza Ružica

U blizini Orahovice, iznad sela Duzluka, na obroncima Krndije koji se spuštaju prema ravnici na sjeveru, dižu se ruševine golemog drevnog grada: ostaci kula, tornjeva, prsobrana, strijelnica te zidova koji su ponegdje i do devet metara široki. Grad se zove Ružica… (Dubravko Horvatić, „Grički top i druge legende iz naših krajeva“)

Na strmoj sjeni, opkoljen svježinom papučke šume, stoji tako Ružica grad. Kruna Papuka. Svjedok neispričanog vremena.

Dužina staze: 800 m
Trajanje posjete: 1,5 sati
Udaljenost od Orahovice: 5 km

Poučna staza Lapjak

Prva je brdsko-planinska poučna staza u Slavoniji. Rađena je po uzoru na edukativne staze u američkim nacionalnim parkovima. Na ovoj stazi, koja dijelom slijedi planinarsku stazu “Šulerov put”, sadržane su sve najbitnije značajke koje krase Park prirode Papuk. Pomoću edukativnih tabli postavljenih uz stazu, te uz stručno vodstvo od strane djelatnika Parka prirode, posjetitelji imaju mogućnost upoznati se sa reljefom, hidrologijom, vegetacijom, florom i faunom, geologijom i poviješću ovog prostora.

Nad tobom je stara velička ruševina. U ponoru na rosopasu strovaljen ugarski žal. Pejzaž sitnih obijesti vode i malog slavujeg kupanja. Dva su se pauka spojila i koračaju po vodi. Dva sljubljena opnokrilca ne mogu se rastaviti u zraku. Čuješ li? Godi ti u prohladnoj šumskoj sjeni ovaj duboki šum…
Kroz prkosno gorsko drveće koje se odupire gromu: hrast, dren… Miris mladog smrskanog žira u ukočenoj nozdrvi srne…

(Matko Peić, „Skitnje“)

Dužina staze: 4,2 km
Trajanje posjete: 3,5 sati
Udaljenost od Požege: 15 km

Botanička poučna staza Turjak

Nedaleko Velike nalazi se floristički najzanimljivije područje Parka prirode Papuk kojeg čine brda Turjak, Pliš, Mališčak i Lapjak. Zbog svojih iznimnih florističkih vrijednosti, jedinstvenosti i reprezentativnosti ondje je postavljena botanička poučna staza. Staza prolazi stogodišnjom šumom hrasta medunca i crnog jasena unutar koje se javljaju otvorena kamenjarska područja i mali vapnenački travnjaci. Na tim malim šumskim travnjacima raste najveći broj ugroženih i zaštićenih biljaka Parka prirode. Osim što je floristički izuzetno vrijedno ovo područje predstavlja i prvo sigurno nalazište vrste guštera ivanjski rovaš (Ablepharus kitaibelii) u Hrvatskoj.
Papuk obrubljuje požešku kotlinu sa sjevera. To je vječni zid, koji brani „zlatnu dolinu“ požešku. Za topla ljetna sunca propuhuju iz Papukovih provala i dolova hladni vjetrići, razblažujući uzduh zdravoga požeškoga kraja. Studena vrela izbijaju na stotinu strana slijevajući se u potočiće, koji oživljuju sav kraj od Papuka do Orljave. Pitoma sela pod rebrima Papuka naslonila se kao bijela janjad uz svog čuvara.
JULIJE KEMPF „Na Papuku“, Hrvatski planinar 1901/3

Dužina staze: 6,3 km
Trajanje posjete: 6 sati
Udaljenost od Požege: 15 km