Planinarenje

Planinarstvo poželjan oblik aktivnog odmora jer podrazumijeva boravak i hodanje na svježem zraku, snalaženje u prirodnom okružju i poznavanje njenih zakonitosti.
Potrebe urbaniziranog čovjeka za izvornom i sačuvanom prirodom sve su veće. Planinarski izleti su jedan od najboljih načina da je otkrijete i uživate u njoj te da se nakratko odmaknete od svakodnevnog života.

Vrlo duga tradicija planinarenja na Papuku rezultirala je raznovrsnom mrežom markiranih planinarskih staza dugih oko 200 km i izgradnjom šest planinarskih objekata koji nude smještaj za brojne planinare a i ostale koji ne traže luksuz.

U Slavoniji ima 24 planinarske udruge(od Vinkovaca do Novske) sa oko 2000 članova. Regionalna asocijacija svih slavonskih društva je Slavonski planinarski savez.

opširnije o planinarskim rutama
planinarske staze na mapi
Icon

KML datoteke za preuzimanje

Brdski biciklizam

Boravak u prirodi na svježem zraku svakako će privući mnoge rekreativce željne avanture. Vožnja biciklom brojnim šumskim putevima koji prolaze kroz najljepše predjele Papuka savršen je način rekreacije i upoznavanja sa ljepotama Parka.

Ovdje možete pogledati opise biciklističkih staza na Papuku, saznati osnovne karakteristike pojedinih staza i ako želite, preuzeti „trag“ staze u .kml formatu.
Nakon što ste pogledali našu ponudu nadamo se da ćete odabrati neku od staza i uživati u vožnji po Papuku.

opširnije o biciklističkim stazama
pogledaj biciklističke rute na mapi
Icon

Biciklističke rute na području Parka prirode Papuk-KML datoteke

Adrenalinski park Duboka

Svi željni adrenalina i dobre zabave, nemojte zaobići Adrenalinski park Duboka, novu top destinaciju Parka prirode Papuk i ispitajte svoju spretnost!

Adrenalinski park Duboka smješten je u istoimenom Kamp odmorištu Duboka u dolini potoka Dubočanka u mjestu Velika

Elementi adrenalinskog parka Duboka prostiru se na površini od oko 4000 m² u 2 poligona s različitim vježbama (spravama) koje se nalaze između stabala. Kako bi imali adekvatni sadržaj za potrebe svih uzrasta za odrasle je predviđen poligon s 12 elemenata, dok je drugi s 9 elemenata predviđen za djecu. Posebno je zanimljiv zip line, staza za spuštanje niz sajlu. Dođite i zabavite se uz Adrenalinski park Duboka!

posjeti adrenalinski park duboka

Sportsko penjanje

U zadnje vrijeme sve popularnije sportsko penjanje privlači velik broj zaljubljenika u ovaj adrenalinski sport. Sportsko penjanje je sport u kojem se penjač za napredovanje koristi samo svojim tijelom, a oprema služi isključivo za osiguranje.

U Parku prirode Papuk nalaze se dva penjališta, zanimljivo istog imena – Sokoline. Jedno se nalazi u blizini Velike, a drugo u blizini Orahovice.
Penjalište Sokoline (Velika)
Udaljenost od veličke crkve Sv. Augustina do penjališta je nešto manja od 6 km i moguće je doći do samog penjališta automobilom koje se nalazi gotovo uz samu šumsku cestu. Stijena je izgrađena od kvarcita, što znači da je vrlo čvrsta. Ukupna visina stijene je preko 50 m, ali je njena visina razdjeljena sa nekoliko polica. Sportsko – penjački smjerovi nalaze se na jugozapadnom dijelu stijene.
Na penjalištu je uređeno 10 smjerova maksimalne dužine do 12 m. Smjerovi su pogodni za početnike, a težina im je ocijenjena od 4b do 5c.
Penjalište Sokoline (Orahovica)
Udaljenost do mjesta gdje se može ostaviti automobil od centra Orahovice je oko 5 km. Do samog penjališta potrebno je još proći 300 m laganim usponom kroz šumu putem koji je obilježen oznakama za penjalište.
Ovo penjalište je podjeljeno u 3 sektora. Jedan sektor je u stijeni na istočnoj padini Sokolina a druga dva u stijeni zapadne padine Topoličkog brda.
Sektor A se nalazi na istočnoj strani (bliže parkingu) i ima uređenih 6 smjerova maksimalne dužine do 15 m. Smjerovi su pogodni za početnike i malo naprednije početnike, težine između 5c i 6b.
Sektor B ima uređenih 5 smjerova visine do 8m i težine u rasponu od 4b do 6a.
Sektor C sadrži 7 smjerova maksimalne visine do 12 m, težine između 5a i 6b.

Za sve informacije obratite se iskusnom timu na http://thrillseekercroatia.com/

pogledaj lokacije stijena za penjanje na mapi

Trekking

Treking je sve popularnija outdoor aktivnost koja podrazumijeva kretanje na nogama: hodanje ili trčanje po označenim ili neoznačenim stazama uz pomoć zemljovida, kompasa, GPS-a ili pametnog telefona.

Za treking je dovoljno da volite boravak u prirodi jer treking se može shvatiti kao izlet u prirodu sa hodanjem i odmorima između. Mir kojiu pruža priroda, nježniji teren za zglobove i čišći zrak samo su neki od razloga što se sve veći broj rekreativaca bavi ovom aktivnošću.

Koristeći ponuđene trail staze ne samo da ćete uživati na svježem zraku boraveći u prirodi otkrivajući najskrivenije ljepote Papuka, već ćete imati priliku i nešto naučiti o bogatoj geološkoj baštini geoparka Papuk.

Jedna od najpopularnijih treking utrka u Hrvatskoj održava se svake godine na Papuku. Svake godine “Papuk Trek&Trail” privlači sve više zaljubljenika u ovaj sport i postala je manifestacija na kojoj se okupi gotovo 1000 sudionika.

opširnije o trekking stazama
trekking staze na mapi

Kanuing

U svako doba godine Park šuma Jankovac će vas iznenaditi sadržajima koje nudi u okrilju prekrasne prirode. Uz popularne aktivnosti kao što su planinarenje, vožnja biciklom, šetnja, u mogućnosti ste iznajmiti i kanue.
Vožnja kanuima preko donjeg Jankovačkog jezera predstavlja pravi ugođaj i mjesto je gdje možete pronaći istinski mir i uživati u mirisu čarobne stoljetne šume koja vas okružuje.
Na raspolaganju imamo pet kanua i u svaki stane tri osobe.

Za vožnju kanuima nije potrebno posebno znanje ili vještine tako posjetitelji mogu samostalno, bez vodiča, krenuti u opuštajuću vožnju.
Također, posjetiteljima je osigurana i potrebna oprema- prsluci i kacige.

Cijena polusatne vožnje iznosi 20 kn, a za sve informacije možete se obratiti u Eko točku Jankovac.

Nakon vožnje kanuom nudimo vam mogućnost najma brdskih i elektirčnih bicikala kojima možete istražiti biciklističke staze.
Okrijepu i predah potražite u Planinarskom domu Jankovac.

Pogledaj video o Jankovcu

Geocaching

Geocaching je relativno nova vrsta zabave za sve koji imaju avanturisičkog duha. Radi se o igri lova na “skriveno blago”. Cilj igre je pomoću GPS uređaja ili pametnih telefona pronaći skriveni spremnik zvane geocache, te svoj iskustvo podijeliti na internetskim stranicama.

Da bi sudjelovali u “potrazi za blagom” potrebno je imati GPS uređaj ili pametni telefon. Geocachevi u pravilu sadržavaju olovku i upisnu knjigu (logbook) u koju se treba upisati kada se geocache pronađe. Također mogu sadržavati razne stvari za razmjenu. Pravilo je da ako nalaznik uzme neku sitnicu iz kutijice trebao bi i ostaviti nešto slične vrijednosti.

Svakako prije nego se krene u potragu za “blagom” potrebno je prebaciti koordinate skrivenog cache-a sa računala u vaš GPS uređaj ili pametni telefon. Za pametne telefone postoji i opcija preuzimanja aplikacija koje omogućavaju ovu igru direktno na pametnom telefonu.
Centralna web stranica na kojoj možete pronaći koordinate svih skrivenih geocache-va i sve informacije vezane za geocaching je www.geocaching.com.

Jedan od edukativnih programa u Parku prirode Papuk – UNESCO svjetskom geoparku je i radionica o Geocaching-u.

Pronađi skriveno blago

Jahanje

Konjička staza Orahovica – Jankovac je jednosmjerna staza duga 24,5 km. Prva polovica staze je ravni dio, u dužini 1,5km od raskrižja na Borijanuši 250 mnm gdje se odvajamo na Viljevačku kosu te se krećemo do slijedećeg odvajanja iznad Smrdljivog dola na 650 mnm. Ovaj dio dionice od 9 km je neprekidni lagani uspon. Nakon odvajanja prema Domobranskoj livadi 800mnm slijedi teži uspon u duljini od 2,5 km.

Na Domobranskoj livadi postoji odmorište sa izvorom pitke vode u neposrednoj blizini, južno 150 m prema Kaptolu. Nastavak staze prema Jankovcu vodi nas ravnim djelom do Češljakovačkog visa, nakon kojega slijedi spuštanje prema Jankovcu sa dva manja uspona. Druga opcija staze Pištanska rijeka, koja je pogodnija za toplije vrijeme (hladovina i Potok u dužini 15 km) ima istu polazišnu točku i vodi cestom prema gornjoj Pištani, nakon dolaska na asfaltiranu cestu krećemo se lijevo prema Kokočaku, nakon 250 m sa asfalta skrećemo lijevo na šumsku cestu 250mnm.

Krećemo se cestom uz potok bez skretanja 14,5km laganim usponom do mjesta odvajanja iznad Smrdljivog dola 650mnm, nakon toga je isti dio staze kao i kad se krećemo preko Viljevačke kose. Treća opcija je da odaberemo kružnu stazu koja je u principu spoj staza Pištanske rijeke i Viljevačke kose u dužini od 20 km.

pogledaj konjičke rute na mapi