EDUKATIVNI PROGRAMI

Za sve one koji uz aktivan odmor u zelenoj oazi Papuka žele ponešto i naučiti o Parku prirode, nudimo obilazak poučnih i planinarskih staza uz pratnju vodiča. Programi su prilagođeni su svim dobnim skupinama posjetitelja. Upoznajte se sa izrazitom biološkom i geološkom raznolikošću te bogatu kulturno povijesnom baštinom čarobnog Papuka.

Naši edukativni programi djeci omogućuju da provedu dio nastave u prirodnom okruženju, upoznaju živu i neživu prirodu, otkriju njezinu raznolikost, povezanost i promjenjivost, te razviju poštovanje prema prirodnoj i kulturnoj baštini kao i odgovoran odnos prema okolišu. Programi se održavaju tijekom čitave godine, na otvorenom ili u prostorijama Eko točke Jankovac i Kuće Panonskog mora tako da je potrebna primjerena odjeća i obuća i dovoljno pitke vode.

Edukativne programe provode naši djelatnici, uz obaveznu prethodnu najavu i rezervaciju termina.

Opširnije o edukativnim programima

KUĆA PANONSKOG MORA

Postojeći Centar za posjetitelje u Velikoj, dobio je novo ruho kroz jednu od najzanimljivijih geoloških priča Papuka o davno nestalom Panonskom moru. Na južnim padinama Papuka, od sela Vrhovci do Velike, nalazimo najviše miocenskih naslaga sa fosilima, koji svjedoče nekadašnjoj obali „Slavonskog arhipelaga“. Upravo je to razlog zbog kojeg je ova tema korištena za prezentaciju i edukaciju posjetitelja ovog dijela Parka prirode Papuk.

Uređenje i opremanje centra za posjetitelje u Velikoj – Kuće Panonskog mora predstavlja važan dio projekta „Geopriče UNESCO geoparka. Aktivnosti uređenja obuhvatile su prezentacijski dio unutar zgrade, ali i dvorišni, okolišni dio u funkciji edukacije i provođenja različitih radionica na teme prirodne i kulturne baštine Parka prirode Papuk.

Sve prezentacije i edukacije prilagođene su razumijevanju različitim dobnim skupinama prvenstveno školske populacije, no i zainteresirani odrasli posjetitelji će moći saznati različite nepoznate stvari iz prošlosti Papuka.

posjeti web stranicu kpm

ŠKOLA U PRIRODI

Dvodnevni ili trodnevni Program škole u prirodi u Velikoj uključuje jedno ili dva noćenja. Smještaj je osiguran u 10 šatora opremljenih s vrećama za spavanje i podlogama maksimalnog kapaciteta 30/35 učenika te 2 pratitelja/ učitelja.
Tijekom dva,odnosno tri dana škole u prirodi osigurani su svi obroci (catering) i piće. Za učenike su osigurane radne mape sa radnim listovima za popunjavanje, materijal za radionice, prigodna diploma mladog rangera te majica. Za rad sa djecom osigurana su i dva voditelja škole u prirodi koji su angažirani 24 sata.

Opširnije o ŠKOLI U PRIRODI

POUČNE STAZE

Edukacija je, uz zaštitu i promicanje vrijednosti Parka, jedna od temeljnih odrednica Javne ustanove Park prirode Papuk.  Jedno od sredstava edukacije su poučne staze koje se nalaze na najatraktivnim lokacijama u Parku te  interpretiraju  prirodne, geološke  i kulturno-povijesne značajke  prvog hrvatskog Geoparka pod zaštitom UNESCO-a.

Pogledajmo poučne staze i upoznajmo se sa njihovim specifičnostima…

Opširnije o poučnim stazama

GEOCACHING

Geocaching je relativno nova vrsta zabave za sve koji imaju avanturisičkog duha. Radi se o igri lova na “skriveno blago”. Cilj igre je pomoću GPS uređaja ili pametnih telefona pronaći skriveni spremnik zvane geocache, te svoj iskustvo podijeliti na internetskim stranicama.

Da bi sudjelovali u “potrazi za blagom” potrebno je imati GPS uređaj ili pametni telefon. Geocachevi u pravilu sadržavaju olovku i upisnu knjigu (logbook) u koju se treba upisati kada se geocache pronađe. Također mogu sadržavati razne stvari za razmjenu. Pravilo je da ako nalaznik uzme neku sitnicu iz kutijice trebao bi i ostaviti nešto slične vrijednosti.

Svakako prije nego se krene u potragu za “blagom” potrebno je prebaciti koordinate skrivenog cache-a sa računala u vaš GPS uređaj ili pametni telefon. Za pametne telefone postoji i opcija preuzimanja aplikacija koje omogućavaju ovu igru direktno na pametnom telefonu.
Centralna web stranica na kojoj možete pronaći koordinate svih skrivenih geocache-va i sve informacije vezane za geocaching je www.geocaching.com.

Jedan od edukativnih programa u Parku prirode Papuk – UNESCO svjetskom geoparku je i radionica o Geocaching-u.

Pronađi skriveno blago