Bakony-Balaton UNESCO svjetski geopark iz Mađarske organizirao je završno događanje povodom završetka projekta “Danube Geotour” na kojem su prisustvovali svi partneri iz 8 država.
Projekt je sufinanciran iz fondova Europske unije (ERDF, IPA).

Na konferenciji za novinare svi partneri su prezentirali svoje rezultate i postignuća koja su postigli u zadnje tri godine. Nakon pozdravnog govora gospodina Puskas Zoltana (direktor Bakony-Balaton UNESCO svjetskog Geoparka), glavni partner u projektu iz Idrije UGGp je przentirao cijeli projekt i njegova glavna postignuća te se zahvalili svim partnerima u projektu na dobrom radu i kooperativnosti. Na uspješno završenom projektu čestitala je i održala govor Kristin Ranges, koordinatorica Europske mreže geoparkova. Istaknula je kako je naš projekt jedan od najboljih primjera dobre prakse što se tiče suradnje među europskim geoparkovima i njegovi rezultati mogu biti korisni za sve druge, kako europske tako i svjetske geoparkove.

Glavni zadaci u projektu bili su razvoj različitih geo-interpretacijskih lokaliteta i geo-proizvoda. Svi geoparkovi u projektu (Styrian Eisenwurze iz Austrije, Iron Mountains iz Češke, Hateg iz Rumunjske, Đerdap iz Srbije, Karawanken/Karavanke (Austrija/Slovenija), Bakony-Balaton iz Mađarske, Idrija iz Slovenije i Papuk iz Hrvatske predstavili su nove tematske puteve, posjetiteljske centre, geo-proizvode itd. Martina Stupar iz Slovenskog instituta za zaštitu prirode naglasila je značaj zaštite geološke i biološke baštine u geoparkovima. Također predstavljeni su i rezultati promotivne kampanje projekta kao što su promotivni film, brošura, posteri i interaktivna web stranica o Dunavskoj geoturi.

Glavni rezultat projekta je zajdnička Dunavska geotura napravljena da bi ojačala suradnju među geoparkovima dunavske regije te da kao inovativni turistički proizvod pojača vidljivost i doprinese povećanju broja posjetitelja. Razmjena iskustava, testiranje geo-turističkih proizvoda i novi pristup u interpretaciji trebao bi osnažiti i uključenost lokalne zajednice i smanjiti razliku u kvaliteti ponude u odnosu na razvijenije geoparkove iz drugih dijelova Europe.
Više informacija o projektu na web stranici: www.interreg-danube.eu/danube-geotour