Park prirode Papuk, prvi UNESCO svjetski geopark u Republici Hrvatskoj ove godine slavi dvanaestu obljetnicu članstva u ovoj prestižnoj Asocijaciji. U sklopu revalidacijskog postupka, u posjet Parku došla je dvočlana komisija imenovana od Svjetskih UNESCO Geoparkova, Jing Zhixing – NR Kina i Anthony Thomas Ramsay – Wales, koji su imali zadatak provjeriti napredak u radu protekle dvije godine.

Prvoga dana, zaposlenici Parka prirode Papuk, opširno su im predstavili geopark Papuk, njegovu povijest te postojeće i buduće projekte.

Drugi dan bio je rezerviran za područja općine Velika i Kaptol te grad Kutjevo. Nakon terenskog obilaska Gornjih Vrhovaca gdje su imali priliku uvjeriti se u botaničku vrijednost područja te čuti prezentaciju novog projekta povezivanja s Volonterskim centrom i proizvođačem lokalnih proizvoda, program se nastavio u Nastavno obrazovnom cetru „HEP“ u Velikoj.
Tamošnja prezentacija projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ okupila je na jednom mjestu predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i energetike, predstavnike županije i lokalne samouprave, turističke zajednice, lokalne proizvođače dobara i usluga, dobrovoljna vatrogasna društva, policiju i ostale dionike.
Tom prigodom posebno je istaknut novi vizualni identitet „100% Papuk“, a lokalni proizvođači imali su priliku predstaviti svoje proizvode koji ponosno nose spomenuti logo. Demonstrirani su i novi suveniri Parka prirode Papuk.
Nakon posjeta kamp odmorišta Duboka gdje im je detaljno predstavljena turistička ponuda Parka i novoizgrađeni adrenalinski kamp, UNECO delegacija uputila se u Podrum veleučilišta u Požegi gdje je profesor Balen održao prezentaciju „Geologija u vinu“. U prostorijama Općine Kaptol, profesor Potrebica prezentirao je arheološku važnost područja oko Kaptola. Zadnja postaja drugog dana bio Kutjevački podrum gdje je bila prigoda naučiti nešto o povijesti vinarstva kutjevačkog kraja, ali i prigoda za degustaciju vrhunskih vina.

Treći dan bio je rezerviran za orahovački kraj i Park šumu Jankovac. Nakon obilaska Petrovog vrha, na Orahovačkom jezeru susreli su se s predstavnicima grada, turističke zajednice, poduzetnicima te ostalim dionicima. Komisija je upoznata i s planovima sanacije Ružice grada, a nakon obilaska srednjovjekovne zbirke, članovi Reda vitezova Ružice grada uprizorili su srednji vijek kratkom borbom mačevima i kao i uvijek oduševili sve prisutne.
Na putu prema Jankovcu prezentiran im je projekt za posjetiteljski centar u Slatinskom Drenovcu. U EKO točki Jankovac, zamjenik direktorice Turističke zajednice Virovitičko – podravske županije, Josip Mikolčić održao je prezentaciju pod nazivom „Županija s potpisom UNESCO-a“. Dan je završio obilaskom Grofove staze na Jankovcu.

Posljednjeg dana komisija je posjetila područje općine Voćin. Nakon obilaska gradilišta Geo info centra, načelnik Filić uveo je prisutne u Svetište Gospe Voćinske i ispričao povijest svetišta.
Nakon obilaska geološkog spomenika prirode Rupnice gdje su loklani proizvođači meda prezentirali svoje proizvode, put je nastavljen do Zvečeva. Na tom, nekad najpoznatijem turističkom odredištu Slavonije, završno je predstavljen projekt „Danube GeoTour“ u sklopu kojeg je izgrađena „Geološko interpretacijska točka Zvečevo“ u Novom Zvečevu.

Nakon svega viđenoga u našem geoparku nadamo se da su članovi komisije otišli zadovoljni te da će njihov izvještaj biti povoljan – što znači produljene certifikata na još četiri godine.