Podzemlje

Podzemlje Papuka – brojne špilje, jame i ponori – stanište su zanimljivih vrsta beskralješnjaka, ali su osobito važne kao zimovališta i mjesta na kojima se razmnožavaju šišmiši. One se nalaze na najvišem, krškom području planina Papuk i Krndija.

U ponoru UviraljAntina špiljaka na zimovanju je zabilježeno 11 vrsta šišmiša čime je taj ponor stekao status značajnog zimovališta šišmiša u europskim razmjerima. Među zabilježenim vrstama je ugroženi velikouhi šišmiš (Myotis bechsteinii), a Uviraljka je  i jedino poznato zimovalište močvarnog šišmiša (Myotis dasycneme) u Hrvatskoj.

Ponor Uviraljka se sastoji od više od 200 metara labirinta uskih kanala, a dubok je više od 30 metara.  Špilja Kovačica je jedinstvena ponornica duga više od 100 metara.  Špilja Suhodolka je najdublja špilja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a dublja je više od 90 metara. U podzemlju Papuka zabilježeno je više od 80 vrsta životinja. Ovdje žive troglobiontske vrste račića, iz roda Niphargus. To je prava podzemna vrsta životinja jer na tijelu nema pigmenta niti razvijene oči.