Održana Početna konferencija u sklopu projekta “Geopriče UNESCO geoparka” K.K.06.1.2.01.0002

U utorak, 24. listopada 2017. godine u Eko točki Jankovac održano je službeno predstavljanje i početak projekta “Geo priče Unesco geoparka“ K.K. 06.1.2.01.0002. Vrijednost projekta je 90.090.587,54 kuna uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, predanog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014. -2020.

Konferenciji su nazočili zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, zamjenik župana Požeško-slavonsko županije Željko Jakopović, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, načelnici općina s područja Parka prirode Papuk, Mirko Mališ (Čačinci), Predrag Filić (Voćin), Vlado Boban (Velika) i Mile Pavičić (Kaptol), ravnateljica Opće bolnice Virovitica Mirjana Peček, predstavnice Županijske uprave za ceste VPŽ, ujedno i partnera na projektu, predstavnici SAFU-a i VIDRA-e, Turističke zajednice VPŽ, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VPŽ, Hrvatskih šuma, ravnatelji Parkova prirode Kopački Rit i Lonjsko polje Davor Mikulić i Ivor Stanivuković, te mnogi drugi visoki i ugledni gosti.

Nazočne je na početku pozdravio ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Papuk Alen Jurenac:
– Napokon imamo priliku za sinergijski razvoj da se direktno upoznaju ozbiljni investicijski planovi, financijski okviri, mogućnosti za izvore financiranja, usklađenosti s potrebama Parka, ali i ono što je najvažnije s potrebama stanovništva. Svjesni današnjeg ekonomskog trenutka, znamo da se jedinice lokalne samouprave moraju povezati preko projekata i ovo okupljanje jedan je veliki korak k tome. Papuk je jednako lijep i u Voćinu, i u Velikoj i na Jankovcu i zato ta sinergija i naša geografska povezanost snažan su potencijal za buduće suradnje na širem planu. Danas smo krenuli s jednim od najvećih projekata u Slavoniji koji će zasigurno potpuno izmijeniti predodžbu o nerazvijenosti Slavonije i koji će značajno poboljšati turističku infrastrukturu Parka prirode Papuk na području obje županije – rekao je između ostalog Jurenac.

Nazočnima su se potom obratili zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović, načelnik općine Velika, Vlado Boban, te načelnik općine Voćin, Predrag Filić.

Projekt je predstavio stručni voditelj Parka prirode Papuk Goran Radonić istaknuvši kako u poznatoj vrijednosti projekta od 90 milijuna kuna, sufinancirani dio od EU, odnosno bespovratna sredstva, su u iznosu od 65.652.402,17 kn. Također je izdvojio i niz aktivnosti ovoga projekta među kojima je podcrtao izgradnju i opremanje Geo info centra Voćin, opremanje Kuće Panonskog mora u Velikoj, te izgradnju županijske ceste od Slatinskog Drenovca do granice VPŽ u koju će biti uloženo 19.309.530,05, od čega Ministarstvo regionalnog razvoja daje 16.413.100,54, a partner na ovom dijelu Županijska uprava za ceste VPŽ 2.896,429,51 kunu. Završetak projekta očekuje se u ožujku 2020. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *