Tjedan parkova Hrvatske 19.05.2017.

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brendParkovi Hrvatske, najprepoznatljivijasu zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske. U tom će periodu svih 19 parkova kroz više od 50 edukativnih i rekreativnih događanja namijenjenih različitim ciljnim skupinama obilježiti Dan Nature 2000, Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.
Obilježavanje ovogodišnjeg Tjedna parkova Hrvatske u Parku prirode Papuk započet će u ponedjeljak 22. svibnja radionicom Fosili Panonskog mora za djecu školskog uzrasta, dok će Kamp odmorište Duboka u četvrtak 25. svibnja ugostiti male nogometaše iz NK Velika i NK Čačinci. Za petak, 26. svibnja planiran je Dan otvorenih vrata na Jankovcu, s besplatnim predavanjima, radionicama i igrama na otvorenom za sve posjetitelje, uz proglašenje pobjednika foto natječaja Papuk i ljudi. Osim toga, do 31. svibnja otvorena je izložba mikrofosilaTajni svijet Panonskog mora, a od 28. do 31. svibnja u parku se održava međunarodna radionica Neogen centralne i jugoistočne Europe.
Oko 80% građana prepoznaje očuvanu prirodu kao najveću hrvatsku vrijednost, a kao glavnu ulogu zaštićenih područja vidi edukaciju i istraživanje te gospodarski razvoj lokalnih područja. Upravo je navedeno bilo poticaj za pokretanje Tjedna parkova Hrvatske u kojem parkovi otvaraju svoja vrata prvenstveno lokalnom stanovništvu kako bi ih, kroz razna događanja, upoznali sa svojim djelovanjem, ali i educirali o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.
Više informacija o Tjednu parkova Hrvatske dostupno je na:
www.parkovihrvatske.hr
www.facebook.com/parkovihrvatske.hr
www.instagram.com/ParkoviHrvatske