Djelatnici Parka prirode Papuk, 11. i 12. lipnja 2019. godine u sklopu projekta Geo priče UNESCO geoparka posjetili su Bakony – Balaton Geopark koji nam je geografski najbliži geopark. Posjetiteljski centar Lavander House smješten u gradiću Tihany, izgrađen je i financiran sredstvima EU fondova s dobrom praksom interpretacije te organizacije škole u prirodi u Centru i na terenu. Isto tako, imaju i dobru praksu organizacije poslovanja uslužnog objekta i suvenirnice u sklopu Centra. U geoparku se nalazi i geološki važni lokalitet Hegyestű, istog fenomena kao i Rupnica.

Gradić Tapolca s više od 18 000 stanovnika je grad pećina i voda, od obale Balatona udaljen je 20 kilometara i prostire se u istoimenom bazenu. Okolina grada je već u pradoba bila naseljena. Jedinstvena znamenitost grada je jezerska pećina, a izuzetnu specifičnost daju jezera u pećini koja posjetitelji mogu obići čamcem. Zahvaljujući pećini u funkciji bolnice, grad je medicinsko-turističkog karaktera. Pored toga posjetitelji mogu uživati u krugu klasičnog ljekovitog tretmana zahvaljujući vodi bogatoj mineralima. Posjetiteljski centar u sklopu jezerske špilje također nudi mnogo sadržaja poučnog i zabavnog karaktera, stoga su zaposlenici Javne ustanove Park prirode Papuk imali priliku naučiti mnogo korisnog i primjenjivog na buduće sadržaje vlastite turističke ponude.

Studijsko putovanje financirano je kroz projekt Geo priče UNESCO geoparka sredstvima Europske unije.
Projekt Geo priče UNESCO geoparka jedan je od najznačajnijih projekata JU PP Papuk. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprave za ceste Virovitičko – podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, prijavljen na poziv „Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je 90.090.587,54 kn, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.238.120,20 kn, a od toga 85%, odnosno 65.652.402,17 kn bit će financirano bespovratnim sredstvima EU. To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.