Danube GeoTour

Treći sastanak partnera Interreg Danube GeoTour projekta održan u Rumunjskoj od 12 – 15 veljače 2018

Hateg UNESCO Svjetski geopark u Rumunjskoj ugostio je partnere iz 8 zemalja u sklopu projekta Danube GeoTour. Cilj i izazov s kojim se partneri susreću tijekom projekta je valorizacija geološke baštine za razvoj održivog i inovativnog turizma dunavskih geoparkova. Projekt je sufinanciran iz EU fondova (ERDF, IPA).

Tijekom prvog dana partneri su imali priliku biti dijelom zajedničkog treninga za razvoj geoproizvoda.
Svaki partner u projektu razvija svoj geoproizvod na temu geokultura ili geooutdoor aktivnosti kako bi ojačali promociju geoparkova te dodatno uključili lokalno stanovništvo. Gostujući predavači iz Rumunjske i Naturtejo Geoparka iz Portugala, Carlos Neto de Carvalho dali su zanimljive informacije za razvoj budućih geoproizvoda. Tijekom sastanka partneri su imali i terenski obilazak geoparka Hateg gdje su mogli vidjeti primjere dobre prakse u geointerpretaciji. U hotelu Ferdinand i općinskoj vijećnici održali su se radni sastanci partnera. Projektni tim zahvaljuje organizatorima iz Hatega na organizaciji još jednog uspješnog sastanka.

Glavni rezultat projekta bit će udruživanje u Dunavsku georutu (Danube GeoTour) koja će omogućiti jačanje veza između geoparkova te djelovati kao inovativan turistički proizvod s ciljem povećanja vidljivosti i turističke posjećenosti u geoparkovima. Razmjena iskustava, testiranje geoturističkih pilot proizvoda te primjena novih načina interpretacije povećat će angažman lokalnog stanovništva, upravljačkih kapaciteta geoparkova te smanjiti jaz između dunavskih geoparkova i ostalih razvijenijih europskih geoparkova.

Više informacija o projektu i domaćinima sastatanka možete pronaći na linku:
www.interreg-danube.eu/danube-geotour
www.eisenwurzen.com
www.geopark-karawanken.at

Foto album

Uspješan sastanak partnera Interreg “Danube GeoTour” projekta u Austriji

Drugi sastanak partnera u projektu INTERREG Danube GeoTour održan je u Austriji od 20. do 23. rujna ove godine. UNESCO svjetski Geopark Karavanke i Styrian Eisenwurzen ugostili su u svojim parkovima 11 partnera iz 8 zemalja. Cilj i izazov s kojim se partneri susreću tijekom projekta je valorizacija geološke baštine za razvoj održivog i inovativnog turizma dunavskih geoparkova. Projekt je sufinanciran iz EU fondova (ERDF, IPA).

Glavni rezultat projekta bit će udruživanje u Dunavsku georutu (Danube GeoTour) koja će omogućiti jačanje veza između geoparkova te djelovati kao inovativan turistički proizvod s ciljem povećanja vidljivosti i turističke posjećenosti u geoparkovima. Razmjena iskustava, testiranje geoturističkih pilot proizvoda te primjena novih načina interpretacije povećat će angažman lokalnog stanovništva, upravljačkih kapaciteta geoparkova te smanjiti jaz između dunavskih geoparkova i ostalih razvijenijih europskih geoparkova.

Tijekom prvog dana partneri su imali mogućnost naučiti nešto više o geointerpretaciji tijekom radionice koja je održana u Geoparku Karavanke u općini Zell/Sele. Kao primjer dobre prakse posjećen je i Geopark informacijski centar u Bad Eisenkappelu/Železnoj kapli. Tijekom tri dana u srcu Austrije u UNESCO Geoparku Styrian Eisenwurzen u hotelu Bergkristall u mjestu Wildalpen partneri su mogli pronaći sve potrebno za radne sastanke i radionice. U sklopu kapitalizacije predstavljeni su i drugi INTERREG DANUBE projekti, Danube parks CONNECTED i ECOKARST projekt. Večera dobrodošlice priređena je u muzeju Izvorske Vode u Wildalpenu, a studijsko putovanje održano je u Geo selu Gams gdje je posjećena i Krausova špilja.

Više informacija o projektu i domaćinima sastatanka možete pronaći na linku:
www.interreg-danube.eu/danube-geotour
www.eisenwurzen.com
www.geopark-karawanken.at

Foto album

Projekt “Danube GeoTour”

Najvažnije informacije vezane za projekt “Danube GeoTour” kao što su popis partnera, opći i specifični ciljevi projekta, radni paketi na koje je projekt podjeljen te budžet projekta možete pogledati na ovom LINK-u.

Više informacija o projektu na: www.interreg-danube.eu/danube-geotour

Uspješno predstavljen projekt Interreg Danube GeoTour u Idriji

Od 13. do 15.ožujka 2017. godine u Idriji  u Sloveniji  održano je službeno predstavljanje i početak projekta  „Valorizacija geobaštine za razvoj održivog i inovativnog turizma dunavskih geoparkova – Danube GeoTour „ iz programa Interreg. Na konferenciji je sudjelovalo svih 11 partnera iz 8 zemalja koji će se susretati s različitim izazovima tijekom sljedeće 2,5 godine provedbe projekta. Projekt  je sufinanciran iz fondova Europske unije (ERDF, IPA).

Ovaj projekt pokrenut je od strane „dunavskih“ geoparkova. Osim geoparka Papuk u projektu sudjeluje još dva geoparka iz Slovenije, dva iz Austrije te po jedan iz Mađarske, Češke i Rumunjske. U projektu sudjeluju još i partneri iz Slovačke i Srbije.
Ukupni budžet projekta je 1.666.362,55 Eura, a naš udio u projektu iznosi 144.241,50 Eura.

Glavni rezultat projekta bit će udruživanje u Dunavsku georutu (Danube GeoTour) koja će omogućiti jačanje veza između geoparkova te djelovati kao inovativan turistički proizvod  s ciljem povećanja vidljivosti i turističke posjećenosti u geoparkovima.  Razmjena iskustava, testiranje geoturističkih pilot proizvoda te primjena novih načina interpretacije povećat će angažman lokalnog stanovništva, upravljačkih kapaciteta geoparkova te smanjiti jaz između dunavskih geoparkova i ostalih razvijenijih europskih geoparkova.

Tijekom Kick off konferencije partneri su postavili prve zadatke i aktivnosti  te dobili povratne informacije od 3 pridružena strateška partnera  čija će iskustva pridonijeti kvalitetnijoj provedbi  projektnih aktivnosti. Pridruženi strateški partneri u ovome projektu su Humanpolis ltd / Rokua Geopark (Finska), Naturtejo – Tourism Company (Portugal) i Global Geoparks Network (Francuska).

Tijekom boravka u Idriji partneri su posjetili lokalnu školu koja proizvodi lokalne ručno rađene geoproizvode, te su se upoznali s vrijednom i bogatom idrijskom baštinom.

Više informacija o projektu na: www.interreg-danube.eu/danube-geotour

Foto album

Službeno predstavljanje i početak projekta Danube GeoTour

Od 13. do 15. ožujka 2017. godine u Geoparku Idrija održat će se KICK-OFF MEETING OF DANUBE GEOTOUR PROJECT (Valorizacija geološke baštine u svrhu održivog razvoja i inovativnog turizma u dunavskim geoparkovima).

Prvi dan bit će otvoren za javnost, namijenjen svim projektnim partnerima, dionicima i svim zainteresiranima. Drugi i treći dan je rezerviran za sastanak projektnih partnera. Glavni cilj projekta je unaprijediti upravljačke kapacitete i razviti praktična rješenja za korištenje geološke baštine, isto tako probati „uhvatiti“ pozitivne tržišne trendove održivog turističkog razvoja u 8 geoparkova dunavske regije.

Program sastanka možete vidjeti ovdje.

Projektni partneri “Danube GeoTour”

U projektu Danube GeoTour sudjeluje 11 partnera + 3 pridružena strateška partnera.

Name Type Email Country
Idrija Heritage Centre Lead partner mojca.gorjup-kavcic@geopark-idrija.si Slovenia
Balaton-felvidéki National Park Directorate ERDF partner knauer@geopark.hu Hungary
Styrian Eisenwurzen ERDF partner oliver.gulas@eisenwurzen.com Austria
Public Institution “Nature Park Papuk” ERDF partner goran_pavic@yahoo.com Croatia
ARGE Geopark Karavanks ERDF partner gerald.hartmann@geopark-karawanken.at Austria
Institute of the Republic of Slovenia for Nature Conservation ERDF partner martina.stupar@zrsvn.si Slovenia
Bakony & Balaton Regional Tourism Nonprofit Ltd. ERDF partner sigmond.eszter@bakony-balaton.hu Hungary
Bohemian Paradise Geopark non-profit organization ERDF partner jan.cermak.jr@seznam.cz Czech Republic
University of Bucharest ERDF partner mesajalex@yahoo.com Romania
University of Presov ERDF partner radovan.bacik@unipo.sk Slovakia
Public Enterprise National Park Djerdap IPA partner nenad.radakovic1971@gmail.com Serbia
Humanpolis ltd / Rokua Geopark Associated partner vesa.krokki@humanpolis.fi Finland
Naturtejo – Tourism Company Associated partner carlos.praedichnia@gmail.com Portugal
Global Geoparks Network Associated partner nzour@aegean.gr France

Danube GeoTour – valorizacija geološke baštine u svrhu održivog razvoja i inovativnog turizma u dunavskim geoparkovima

Bogata geološka baština osam geoparkova, koji sudjeluju u ovome projektu, predstavlja jedinstvena područja u dunavskoj regiji. Održivi razvoj turizma u tim područjima trenutno nije na nivou geoparkova u razvijenijim Europskim državama. Ovaj projekt se suočava sa tim izazovima prepoznatim od strane svih partnera: kako održivo koristiti iznimno bogatstvo i resurse koje geoparkovi imaju kroz razvoj održivog turizma bez negativnih posljedica na vrijedan okoliš.
Glavni projektni rezultat bio bi zajednički „Dunav GeoTour“  osmišljen da ojača međusobnu suradnju kako među geoparkovima tako i među regijama te da bude inovativan turistički proizvod koji će pridonijeti većoj posjećenosti svih geoparkova. Zajednička strategija održivog upravljanja trebala bi stvoriti osnovu za stvaranje inovativnih geo-proizvoda.
Razmjenom iskustava, razvojem inovativnih geo-proizvoda, većim uključivanjem lokalnog stanovništva i modernijem pristupu interpretacije smanjile bi se razlike među geoparkovima dunavske regije i drugih europskih geoparkova.