Danube GeoTour

web_pp_papuk_danubegeo

Uspješno predstavljen projekt Interreg Danube GeoTour u Idriji

Od 13. do 15.ožujka 2017. godine u Idriji  u Sloveniji  održano je službeno predstavljanje i početak projekta  „Valorizacija geobaštine za razvoj održivog i inovativnog turizma dunavskih geoparkova – Danube GeoTour „ iz programa Interreg. Na konferenciji je sudjelovalo svih 11 partnera iz 8 zemalja koji će se susretati s različitim izazovima tijekom sljedeće 2,5 godine provedbe projekta. Projekt  je sufinanciran iz fondova Europske unije (ERDF, IPA).

Ovaj projekt pokrenut je od strane „dunavskih“ geoparkova. Osim geoparka Papuk u projektu sudjeluje još dva geoparka iz Slovenije, dva iz Austrije te po jedan iz Mađarske, Češke i Rumunjske. U projektu sudjeluju još i partneri iz Slovačke i Srbije.
Ukupni budžet projekta je 1.666.362,55 Eura, a naš udio u projektu iznosi 144.241,50 Eura.

Glavni rezultat projekta bit će udruživanje u Dunavsku georutu (Danube GeoTour) koja će omogućiti jačanje veza između geoparkova te djelovati kao inovativan turistički proizvod  s ciljem povećanja vidljivosti i turističke posjećenosti u geoparkovima.  Razmjena iskustava, testiranje geoturističkih pilot proizvoda te primjena novih načina interpretacije povećat će angažman lokalnog stanovništva, upravljačkih kapaciteta geoparkova te smanjiti jaz između dunavskih geoparkova i ostalih razvijenijih europskih geoparkova.

Tijekom Kick off konferencije partneri su postavili prve zadatke i aktivnosti  te dobili povratne informacije od 3 pridružena strateška partnera  čija će iskustva pridonijeti kvalitetnijoj provedbi  projektnih aktivnosti. Pridruženi strateški partneri u ovome projektu su Humanpolis ltd / Rokua Geopark (Finska), Naturtejo – Tourism Company (Portugal) i Global Geoparks Network (Francuska).

Tijekom boravka u Idriji partneri su posjetili lokalnu školu koja proizvodi lokalne ručno rađene geoproizvode, te su se upoznali s vrijednom i bogatom idrijskom baštinom.

Više informacija o projektu na: www.interreg-danube.eu/danube-geotour

Foto album

Službeno predstavljanje i početak projekta Danube GeoTour

Od 13. do 15. ožujka 2017. godine u Geoparku Idrija održat će se KICK-OFF MEETING OF DANUBE GEOTOUR PROJECT (Valorizacija geološke baštine u svrhu održivog razvoja i inovativnog turizma u dunavskim geoparkovima).

Prvi dan bit će otvoren za javnost, namijenjen svim projektnim partnerima, dionicima i svim zainteresiranima. Drugi i treći dan je rezerviran za sastanak projektnih partnera. Glavni cilj projekta je unaprijediti upravljačke kapacitete i razviti praktična rješenja za korištenje geološke baštine, isto tako probati „uhvatiti“ pozitivne tržišne trendove održivog turističkog razvoja u 8 geoparkova dunavske regije.

Program sastanka možete vidjeti ovdje.

Projektni partneri “Danube GeoTour”

U projektu Danube GeoTour sudjeluje 11 partnera + 3 pridružena strateška partnera.

Name Type Email Country
Idrija Heritage Centre Lead partner mojca.gorjup-kavcic@geopark-idrija.si Slovenia
Balaton-felvidéki National Park Directorate ERDF partner knauer@geopark.hu Hungary
Styrian Eisenwurzen ERDF partner oliver.gulas@eisenwurzen.com Austria
Public Institution “Nature Park Papuk” ERDF partner goran_pavic@yahoo.com Croatia
ARGE Geopark Karavanks ERDF partner gerald.hartmann@geopark-karawanken.at Austria
Institute of the Republic of Slovenia for Nature Conservation ERDF partner martina.stupar@zrsvn.si Slovenia
Bakony & Balaton Regional Tourism Nonprofit Ltd. ERDF partner sigmond.eszter@bakony-balaton.hu Hungary
Bohemian Paradise Geopark non-profit organization ERDF partner jan.cermak.jr@seznam.cz Czech Republic
University of Bucharest ERDF partner mesajalex@yahoo.com Romania
University of Presov ERDF partner radovan.bacik@unipo.sk Slovakia
Public Enterprise National Park Djerdap IPA partner nenad.radakovic1971@gmail.com Serbia
Humanpolis ltd / Rokua Geopark Associated partner vesa.krokki@humanpolis.fi Finland
Naturtejo – Tourism Company Associated partner carlos.praedichnia@gmail.com Portugal
Global Geoparks Network Associated partner nzour@aegean.gr France

Danube GeoTour – valorizacija geološke baštine u svrhu održivog razvoja i inovativnog turizma u dunavskim geoparkovima

Bogata geološka baština osam geoparkova, koji sudjeluju u ovome projektu, predstavlja jedinstvena područja u dunavskoj regiji. Održivi razvoj turizma u tim područjima trenutno nije na nivou geoparkova u razvijenijim Europskim državama. Ovaj projekt se suočava sa tim izazovima prepoznatim od strane svih partnera: kako održivo koristiti iznimno bogatstvo i resurse koje geoparkovi imaju kroz razvoj održivog turizma bez negativnih posljedica na vrijedan okoliš.
Glavni projektni rezultat bio bi zajednički „Dunav GeoTour“  osmišljen da ojača međusobnu suradnju kako među geoparkovima tako i među regijama te da bude inovativan turistički proizvod koji će pridonijeti većoj posjećenosti svih geoparkova. Zajednička strategija održivog upravljanja trebala bi stvoriti osnovu za stvaranje inovativnih geo-proizvoda.
Razmjenom iskustava, razvojem inovativnih geo-proizvoda, većim uključivanjem lokalnog stanovništva i modernijem pristupu interpretacije smanjile bi se razlike među geoparkovima dunavske regije i drugih europskih geoparkova.