Geo priče UNESCO geoparka

Prvi sastanak projektnog tima projekta “Geo priče UNESCO geoparka” K.K. 06.1.2.01.

U utorak, 3. listopada 2017. godine, u prostorijama Eko točke Jankovac održan je sastanak projektnog tima projekta Geo priče UNESCO geoparka K.K. 06.1.2.01.
Na sastanku su nazočili predstavnici Parka prirode Papuk, te partneri projekta, predstavnici Županijske uprave za ceste Virovitičko – podravske županije.
Neke od tema sastanka o kojima su projektni partneri razgovarali bile su ključne odredbe ugovora o implementaciji projekta, planiranje projekta, izvještavanje o realizaciji projektnih aktivnosti, te eventualni rizici koji se mogu javiti tokom implementacije.
U sklopu projekta Geo priče UNESCO geoparka K.K. 06.1.2.01., vrijednog 90.090.587,54 kuna uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, predanog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014. -2020., izgradit će se i opremit Geo-info centar u Voćinu; Opremiti prezentacijska dvorana i vanjske učionice i igraonice „Kuće Panonskog mora“ Centra za posjetitelje Velika; Uspostavit će se Adrenalinski park Duboka za djecu i odrasle s dva poligona; Obnovit će se i izgraditi vidikovci; Nabaviti posjetiteljski vlak/turistički autobus koji će povezivati Geo-info centra Voćin s Rupnicom i ostalim lokalitetima; Nabaviti 10 električnih i 10 brdskih bicikala i bicikala za iznajmljivanje. Također, u sklopu projekta odradit će se mnogobrojne edukacije i izgraditi županijska prometnica od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije čime će Slatinski Drenovac, asfaltom biti povezan s biserom Slavonije i Papuka – Jankovcem.


Župani i načelnici na predstavljanju projekta „Geopriče“ u Velikoj

Nakon što je u Vladi RH u Zagrebu, potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Geopriče UNESCO Geoparka“, projekt je, na konferenciji za novinare predstavljen u Centru za posjetitelja Parka prirode Papuk u Velikoj. Predstavljanju su nazočili, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik Općine Čačinci Mirko Mališ, načelnik Općine Velika Vlado Boban i domaćin, ravnatelja Parka prirode Papuk, Alen Jurenac.

Planirano ulaganje iznosi 90.090.587,54 kuna uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. U sklopu ovog projekta,predanog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014. -2020., izgradit će se i opremit Geo-info centar u Voćinu; Opremiti prezentacijska dvorana i vanjske učionice i igraonice „Kuće Panonskog mora“ Centra za posjetitelje Velika; Uspostavit će se Adrenalinski park Duboka za djecu i odrasle s dva poligona. Poligon za djecu sadržavat će 9, a za odrasle 11 elemenata; Obnovit će se i izgraditi vidikovci; Nabaviti posjetiteljski vlak/turistički autobus koji će povezivati Geo-info centra Voćin s Rupnicom i ostalim lokalitetima; Nabaviti 10 električnih i 10 brdskih bicikala i bicikala za iznajmljivanje. U sklopu projekta odradit će se mnogobrojne edukacije i izgraditi županijska prometnica od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije čime će Slatinski Drenovac, asfaltom biti povezan s biserom Slavonije i Papuka – Jankovcem.

Prezentaciju provedbe projekta “Geopriče UNESCO geoparka” okupljenima je predstavio Goran Radonić, stručni voditelj Javne ustanove.


Gradnja Geo-info Centra u Voćinu, uređenje Centra za posjetitelje u Velikoj, uređenje ceste do Jankovca…

U Vladi Republike Hrvatske jučer je potpisano 28 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine, a koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture te opremanje bolnica i socijalnih ustanova i očuvanje kulturne i prirodne baštine.
Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 670 milijuna kuna, od čega je 554,1 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU.
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da je iz programa “Kohezija i konkurentnost” u programskom razdoblju 2014.-2020., početkom godine bilo ugovoreno tek 9 posto sredstava, a do danas se taj postotak povećao na 25 posto ukupnih sredstava. ”To govori o nastojanjima Vlade da ubrza procedure i da što prije potpišemo ugovore koji će sigurno donijeti rast i razvoj u svim segmentima hrvatskog društva”, rekla je ministrica Žalac te dodala da je u samo sedam mjeseci mandata ove Vlade povučeno više sredstava nego u protekle tri godine.
Ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac zahvalio je u ime druge grupe korisnika ugovora koji se odnose na opremanje bolnica i socijalnih ustanova te očuvanje kulturne i prirodne baštine izrazivši uvjerenje kako će svaki ”od ugovora pridonijeti jačanju gospodarstva, ali i jačanju lokalne zajednice i društva u cjelini”.
Nakon što su potpisani ugovori, ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj Alen Jurenac gostovali su u „Temi dana“ Hrvatske radiotelevizije urednika Zoltana Kaboka.


Više od 90 milijuna kuna za Park prirode Papuk

U nazočnosti podpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Martine Dalić danas je u Banskim dvorima potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.
Planirano ulaganje iznosi 90.090.587,54 kuna uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.
To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.
Ugovore su u Banskim dvorima potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.


U četvrtak, 24. kolovoza, održat će se potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Parku prirode Papuk za projekt veći od 90 milijuna kuna

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, u četvrtak, 24. kolovoza 2017. godine, u 11.00 sati u Banskim dvorima potpisat će se ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Planirano ulaganje iznosi 90.090.587,54 kuna uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.

Ugovore će u Banskim dvorima potpisati ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Nakon potpisivanja ugovora predviđeno je obraćanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića.

Projekt “Geopriče UNESCO geoparka” obuhvaća ulaganje u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija, a najveće od njih zasigurno je ulaganje u izgradnju multimedijalnog Geo – info centra u Voćinu. Na taj način produžit će se turistička sezona na jesenske i proljetne mjesece u cijeloj Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, jer će Geo-info centar sadržavati atrakcije koje će prezentirati prirodne ljepote na inovativan način neovisno o godišnjem dobu. Osobita ciljna interesna skupina su i djeca i mladi te znanstvenici kojima će Geo-info centar i Kuća Panonskog mora služiti kao alati u nastavi i potpora u učenju i izradi seminarskih, maturalnih, diplomskih i znanstvenih radova, ali i svi ljubitelji prirode, obitelji s djecom i mladi, rekreativci i planinari.

Osim izgradnje Geo – info centra u Voćinu planirana je rekonstrukcija i asfaltiranje ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice županija, kao i adaptacija i opremanje dviju multimedijalnih dvorana u Kući Panonskog mora u Centru za posjetitelje Parka prirode Papuk u Velikoj, te gradnja Adrenalinskog parka uz Kamp odmorište Duboka.