Završio je radni posjet UNESCO-ve komisije Parku prirode Papuk

Dvodnevni posjet izaslanstva UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova završio je jučer obilaskom istočnog dijela Parka. Podsjetimo, u srijedu je u Posjetiteljskom centru u Velikoj održan susret korisnika s područja Parka s UNESCO Komisijom koju su predstavljali Zheng Yuan Yuan iz Narodne Republike Kine i Marco Firpo iz Italije, a sljedećeg dana ugledni su gosti u pratnji domaćina posjetili neke od lokacija u parku koji je od 2007. godine jedini hrvatski član ove svjetske asocijacije.

Cilj posjeta bio je obaviti evaluaciju rezultata proteklog četverogodišnjeg razdoblja u Geoparku te popuniti upitnik koji UNESCO postavlja pred članove svjetske mreže geoparkova.

Uz popunjeni upitnik dolazi i naša ocjena. Geopark Papuk vrlo je bogato i zanimljivo područje s geološkog stanovišta, a već prvi dojam je kako je u parku sve vrlo dobro organizirano te se nadamo kako ćemo u ova dva dana vidjeti što više od ovdje prisutnog prirodnog bogatstva – naglasio je prvoga dana posjeta Marco Firpo.

U prostoru Posjetiteljskog centra u Velikoj uvodno je održana projekcija filma o Parku, a u dva dana gosti su u pratnji domaćina te predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za zaštitu prirode, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Geološkog fakulteta, Geološkog instituta, Hrvatskog geološkog društva i predstavnika lokalne samouprave posjetiti sve značajnije točke u Parku. Predstavljanju u Velikoj nazočili su predstavnici Požeško-slavonske županije, Općine Velika, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima PSŽ, Turističke zajednice Grada Požege, Razvojne agencije PANORA, Uprave Hrvatskih šuma Požega, Muzeja Grada Požege, Hrvatske vojske, HPD „Sokolovac“, BBK Požega te brojnih udruga koje su dionici Parka na području Požeštine.

Ugledni stručnjaci Zheng Yuan Yuan i Marco Firpo posjetili su Jankovac gdje je u „Eko točki“ održana prezentacija rada Geoparka Parka prirode Papuk, kojom prigodom su sve nazočne pozdravio ravnatelj Parka, Alen Jurenac, kao i stručni voditelj Goran Radonić, koji najavio buduće investicije na ovom području, a gdje se posebno ističe projekt „Geopriče“ kojim će Jankovac, sa Slatinskim Drenovcem, biti povezan asfaltiranom cestom. Predstavljanju na Jankovcu nazočili su predstavnici Virovitičko – podravske županije, Općine Čačinci, Razvojne agencije VIDRA-e, Turističke zajednice Općine Čačinci, Uprave Hrvatskih šuma Našice, Planinarskog doma Jankovac, Turističke zajednice Virovitičko – podravske županije, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VPŽ, Slavonski planinari, Lovački savez VPŽ, te lovačka udruga „Jelen-Jankovac“.

Nakon Jankovca izaslanstvo je obišlo Općinu Voćin gdje su ih iznimno srdačno dočekali župnik Mladen Štivin i Predrag Filić načelnik Općine Voćin zajedno sa predstavnicima dionika voćinskog kraja koje su predstavljali pčelarska udruga „Papuk“ kao i predstavnici Šumarije Voćin, te LAG-a Marinianis. Posjet Voćinu završio je obilaskom lokacije budućeg Geo Info Centra te geološkog spomenika Rupnice.

Prvi dan obilaska uglednih stručnjaka završio je obilaskom Vila Montis Aurea na Novom Zvečevu gdje je izaslanstvu srdačnu dobrodošlicu priredio domaćin Igor Salak.

Drugoga dana u Orahovici su članove UNESCO-a i predstavnike Parka prirode Papuk na čelu s ravnateljem Alenom Jurencem dočekali gradonačelnica Ana – Marija Petin, Orahovački poduzetnici i predstavnici udruga – HPD Orahovica, HGSS stanica Orahovica, Red vitezova Ružice grada, LAG Papuk, LU Vepar Orahovica, PP Orahovica te predstavnik Hrvatskih šuma.

Sve nazočne najprije je pozdravio ravnatelj Alen Jurenac, koji je nakon uvodnog govora riječ predao stručnom voditelju javne ustanove Goranu Radoniću koji je rekao da je ovo redovan postupak četverogodišnjeg evaluacijskog procesa gdje UNESCO Geo-parkovi šalju dvočlane komisije kako bi se dobio uvid u napredak rada Geoparka u protekle četiri godine, a u Orahovici su pregledali turistički kompleks jezera, Geo-zid tvrtke Radlovac d.o.o. koji je predstavio Nenad Sabljak te su s Duškom Rađenovićem turističkim vodičem i povjesničarom amaterom obišli muzej gdje je izložena stalna postava eksponata s Ružice grada.
Nakon Orahovice, komisija je posjetila grad Kutjevo gdje su uz stručno vodstvo Valentine Silović obišli Kutjevački podrum, laboratorij Udruge vinara i vinogradara te još nekoliko proizvođača vina sa kutjevačkog područja.

Nakon svega viđenoga u našem geoparku nadamo se da su članovi komisije otišli zadovoljni te da će njihov izvještaj biti povoljan – što znači produljene certifikata na još četiri godine.

FOTO ALBUM