ZAŠTO „Geopriče UNESCO geoparka“?

Park prirode Papuk iznimno je raznoliko područje jedinstvenih prirodnih i geoloških znamenitosti poput geolokaliteta Rupnica koji je 1948. godine proglašen prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj. Zbog svoje geološke, pedološke, biološke, vegetativne i kulturno – povijesne baštine, Park prirode Papuk dobio je status prvog hrvatskog UNESCO geoparka u studenom 2015. godine.
Kako bi se baština očuvala, te bolje valorizirala bilo je nužno implementirati projekt „Geopriče UNESCO geoparka“. To je projekt koji sadržava tehnološki inovativan način prezentacije vrijedne baštine prvog UNESCO geoparka i edukacije posjetitelja, te sustav posjećivanja koji na različite načine omogućuje istraživanje i boravak posjetitelja u zaštićenom prostoru. Edukativne aktivnosti projekta kao i sami proizvodi, osmišljeni su temeljem jedinstvenih prirodnih, geoloških i ostalih znamenitosti, te će povećati svijest posjetitelja o važnosti očuvanja i zaštite okoliša, prvenstveno Parka prirode Papuk.
Ovim projektom namjera je doprinijeti ubrzanju društveno – gospodarskog razvoja općina i gradova na području Parka, što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko – podravske te Požeško – slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal.
Projekt obuhvaća ulaganje na nekoliko lokacija koje su tematski povezane u jednu cjelinu. Planirana je izgradnja i opremanje Geo – info centra Voćin, adaptacija i opremanje dvorana u Kući Panonskog mora, montiranje elemenata Adrenalinskog parka Duboka, rekonstrukcija ceste Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica županije te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca. Uz to, planirana je i izrada studije upravljanja posjetiteljima te izgradnja kapaciteta vezanih uz sigurnost posjetitelja.

Projekt ima cilj unaprijediti turističku ponudu u slabije razvijenim područjima Kontinentalne Hrvatske uvođenjem inovativnih načina prezentiranja prirodnog, geološkog, biološkog, te kulturno – povijesnog bogatstva.