U Parku prirode Papuk održan godišnji seminar čuvara prirode Republike Hrvatske

Park prirode Papuk u suradnji sa Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i udrugom „Hrvatski rendžer“ organizirao je  25. i 26. rujna 2014. godine XIV. Godišnji seminar čuvaraprirode u Republici Hrvatskoj.

skup1

Prvi dan seminara održan je u Velikoj sa nizom raznih predavanja. Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirede gospodin Nenad Strizrep  čuvarima prirode je predstavio ulaganja u zaštićena područja u Republici  Hrvatskoj u posljednje dvije godine te najavio  buduća ulaganja u novu infrastrukturu u nacionalne parkove i parkove prirode RH.

Čuvarima prirode najzanimljivija je bila najava izgradnje Eko kampusa Puljani u NP Krka gdje će čuvari već sljedeće godine dobiti prostor za svoje edukacije i usavršavanja. Nadalje, predavači Međunarodnog kriminalističkog udruženja upoznali su čuvare prirode sa kriminalističkom metodologijom u funkciji zaštite prirode, dok je inspektor zaštite prirode održao predavanje o ulozi čuvara prirode u sustavu posjećivanja zaštićenih područja.

Predsjednik udruge „Hrvatski rendžer“ Branko Štivić dao je osvrt na 3. trening seminar europskih rendžera koji je održan u svibnju ove godine u NP Brijuni. Sudionici skupa predstavili su svoj rad tijekom protekle godine, upoznali kolege sa problematikom svojih zaštićenih područja, a sve se najviše dojmila prezentacija o zaštiti sredozemne medvjedice na području Istre.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i NIP team čuvarima prirode su predstavili i nove uniforme, značke i iskaznice. Na seminaru su sudjelovali i gosti iz Mađarske (Nacionalni parkovi Aggtelek i Bükk) te Bosne i Hercegovine (Nacionalni park Kozara) koji su predstavili svoja zaštićena područja i djelovanje službe nadzora.

IMG_8231

Program drugoga dana odvijao se u Park šumi Jankovac, gdje su čuvari prirode PP Papuk svojim kolegama predstavili rad službe i prirodne ljepote Jankovca.

Za sam kraj seminara poznati fotograf Šime Strikoman snimio je i milenijsku fotografiju sa svim sudionicima nazvanu “Rendžeri Republike Hrvatske“. Motiv fotografije bio je amonit – fosil , novi simbol Parka prirode Papuk.

Ovogodišnji seminar iznenadio je organizatore brojnošću sudionika, na seminaru je bilo 110 sudionika iz svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj te gosti iz Mađarske i BiH.

Park ove godine slavi svoj 15. rođendan i ovo je bila izvrsna prilika da na svom prostoru prezentira svoj 15-godišnji rad te se predstavi kolegama iz drugih NP i PP od kojih su mnogi sada bili prvi puta na Papuku koji ih je oduševio svojim ljepotama.

FOTO ALBUM (prvi dan)

FOTO ALBUM (drugi dan)