Svjetski dan zaštite šuma – Svjetski dan voda – Sat za planet Zemlju

Jučer, povodom Svjetskog dana zaštite šuma, Svjetskog dana voda i globalne akcije Sat za planet Zemlju, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Novoj Bukovici, djelatnici Parka prirode Papuk održali su predavanje učenicima od prvog do četvrtog razreda. Svrha predavanja bila je približiti djeci temu potrebe zaštite šuma i voda kao jednog od glavnih resursa neophodnih za život na Zemlji te upozoriti na posljedice klimatskih promjena .
Svjetski dan zaštite šuma obilježava se svake godine 21. ožujka na prvi dan proljeća, a Svjetski dan voda 22. ožujka. Cilj obilježavanja ovih dana je podizanje svijesti o potrebi zaštite ovih prirodnih bogatstava.
Akcija Sat za planet Zemlju (Earth Hour) nastala je 2007. godine u Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. Danas je ova akcija prerasla u globalnu volontersku akciju. Ove godine jubilarni Sat za planet Zemlju obilježava se 24. ožujka od 20.30 do 21.30 h. 2018. godine u ovoj akciji sudjelovalo je preko 178 zemalja i 68 hrvatskih gradova. Mnoge svjetske znamenitosti isključile su svoja svjetla poput Eiffelovog tornja, Coloseuma u Rimu, Big Ben i Tower Bridge u Londonu …
Malom gestom gašenja rasvjete na jedan sat želi se pokazati da nam je svima stalo do budućnosti planeta na kojem živimo. Želimo osvjestiti građane o štetnosti klimatskih promjena, te podsjetiti da nam je energetska učinkovitost neophodna.