SRETAN 31.07. SVJETSKI DAN RENDŽERA

Dan je kada se s ponosom sjetimo kolega rendžera u svim krajevima svijeta koji su riskirali svoje živote radeći častan posao čuvara prirode.

Ove godine ujedno slavimo i 25 godina od osnivanja Međunarodne rendžerske federacije- International Ranger Federation (IRF).

Na trenutak se zaustavimo i razmislimo o njihovoj žrtvi jer oni zaslužuju da budu poštovani i mi moramo naći vremena kako bismo se sjetili čuvara prirode koji još uvijek hrabro obavljaju poslove svakodnevno na terenu.

IRF je neprofitna krovna organizacija osnovana s ciljem podizanja svijesti i podrške rendžerima kod njihove uloge u očuvanju našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa. IRF je osnovan 1992. , te ima članstvo od 63 rendžerskih udruga iz 46 zemalja svijeta, na šest kontinenata. www.internationalrangers.org

Nažalost, u proteklih 12 mjeseci izgubili smo još 105 rendžera (iz podataka koji su nam dostupni). Ove godine, 42% je bilo ubijeno od strane krivolovaca, 47% u nesrećama vezanim uz rad, a 11% od strane životinja koje rendžeri štite. Znamo da je 45% bilo u okviru IRF-ove regije Afrike, 44% u Azijskoj regiji, a preostalih 11% bilo je u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Europskim regijama IRF-a.

Naravno, ove statistike predstavljaju mnogo više od samih brojeva, postotaka i regija. Iza svakog rendžera je ime i prezime, obitelj, priča o hrabrosti i gubitku. Ovo je neizmjerna cijena koju su oni platili kako bi zaštitili biljni i životinjski svijet, kulturnu baštinu. zajednicu i svijet u kojem živimo.

The Thin Green Line naziv je zaklade za pomoć obiteljima u kojima je netko stradao na poslovima zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti. www.thingreenline.org.au

Udruga HRVATSKI RENDŽER je osnovana 2010.g. u cilju promicanja, razvitka i unapređenja struke nadzornika i čuvara prirode i njihove uloge u očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti u Republici Hrvatskoj, te povezivanja sa srodnim strukovnim udrugama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Udruga trenutno broji 82 člana i na 7. Svjetskom kongresu renđera održanom 2012.g. u Tanzaniji postala je ravnopravni član IRF-a.

Facebook stranica hrvatskih rendžera