Srednjovjekovni viteški turnir u sklopu manifestacije „PReKUL festival“ održat će se 13. i 14. listopada na Jankovcu

U jednom od najljepših dijelova UNESCO geoparka Parka prirode Papuk, Park šumi Jankovac, 13. i 14. listopada, održat će se popularni srednjovjekovni viteški turnir kada u ovaj kraj stižu vitezovi i grofice.
Ovogodišnji Srednjovjekovni viteški turnir bit će u sklopu manifestacije „PReKUL festival“ koja je organizirana u sklopu projekta „Geo priče UNESCO geoparka“. „PReKUL festival“ je festival  promicanja kulturno – povijesne baštine PP Papuk koji će se odvijati svake godine do kraja provedbe projekta.

Press

Kako je „PReKUL festival“ sastavni dio projekta Geo priče UNESCO geoparka bitno je napomenuti njegov značaj za područje PP Papuk. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprave za ceste Virovitičko – podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, prijavljen na poziv „Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je 90.090.587,54 kn, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.238.120,20 kn, a od toga 85%, odnosno 65.652.402,17 kn bit će financirano bespovratnim sredstvima EU. 

Viteški turnir

Jedinstvena je to turističko-kulturno-povijesna priča koja posjetiteljima nudi priliku da zavire u tajanstveni svijet mračnog srednjeg vijeka, iznimno atraktivna, ali i organizacijski itekako zahtjevna manifestacija čije je ovogodišnje, peto izdanje, predstavljeno na tiskovnoj konferenciji. Učinili su to, u ime Parka prirode Papuk, ravnatelj Alen Jurenac, zamjenica direktorice TZ općine Čačinci Ana Herceg, zaljubljenik u srednji vijek, član Reda vitezova Ružice grada Orahovica, Vlado Grgić Crni, te u ime Hrvatskih šuma, voditelj Planinarskog doma Jankovac, Dražen Bogojević.

Posjetitelji će moći uživati u sajmu starih obrta, otvorenju viteškog tabora, streličarskom turniru za ”Zlatnu strijelu Jankovca”, srednjovjekovnoj kuhinji, bitci za utvrdu Klak kao i u noćnoj opsadi Jankovca uz gađanje vatrenim strijelama i kuglama, demonstraciji škole mačevanja i streličarstva, brojnim radionicama, te u još mnogočemu što će ostati iznenađenje do 13. i 14. listopada.

Viteški turnir_

Veliku potporu realizaciji manifestacije „PReKUL festival“ dali su i Virovitičko-podravska i Požeško – slavonska županija.

Program Festivala

logo