Komisija UNESCO-a dolazi u Park prirode Papuk

Ugledni će stručnjaci Zheng Yuan Yuan (Narodna Republika Kina) i Marco Firpo (Italija), članovi izaslanstva UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova, koja okuplja 120 geoparkova, boraviti sljedećeg tjedna u Geoparku Papuk koji je od 2007. godine jedini hrvatski član ove ugledne svjetske asocijacije.

“Biti u jednoj takvoj obitelji je ponos, prestiž, ali i obveza, osobito jer smo, kao takav, jedini geopark u Republici Hrvatskoj. Reizbor članstva u asocijaciji Svjetskih UNESCO geoparkova održava se svake četiri godine pa će i tijekom ovog monitoringa članovi izaslanstva ocijeniti koliko smo napredovali i u kolikoj mjeri provodimo vrlo stroge i zahtjevne kriterije”, rekao je Goran Radonić, stručni voditelj Parka prirode Papuk.

Ugledni će gosti sljedećeg tjedna u pratnji predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za zaštitu prirode, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Geološkog fakulteta, Geološkog instituta, Hrvatskog geološkog društva i predstavnika lokalne samouprave i Parka prirode Papuk posjetiti: Veliku, Jankovac, svetište Gospe Voćinske i budući Geoinfo centar u Voćinu, geološki spomenik prirode Rupnicu na Papuku, te Trešnjevicu, Vrhovce i vile za odmor Montis Aurea na Novom Zvečevu.
Sljedećeg će dana posjetiti Orahovicu, Petrov vrh, Kutjevačku Rijeku transect, te vinske ceste na kutjevačkom području.

Tako će naš Park prirode Papuk opet imati priliku oduševiti goste svojim prirodnim ljepotama, opravdati svoje članstvo u UNESCO-u te ukazati na veliki turistički potencijal kojeg zasigurno ima.