Djelatnici Parka prirode Papuk posjetili Adamello Brenta Geopark u Italiji

Djelatnici Parka prirode Papuk, 11. i 12. prosinca 2018. godine u sklopu projekta Geo priče UNESCO geoparka posjetili su Adamello Brenta UNESCO svjetski Geopark u Italiji, park prirode smješten u talijanskoj pokrajni Trentino – Južni Tirol. Posjet zaposlenika tom parku prirode – geoparku bio je izrazito koristan jer Geopark Papuk i Adamello Brenta Geopark dijele slične prirodne i kulturne karakteristike. S obzirom da spomenuti Geopark upravlja velikim brojem posjetitelja na održiv način, te da na vrhunskoj razini interpretiraju svoju prirodnu i kulturnu baštinu te edukaciju posjetitelja – odličan su primjer najbolje prakse iz koje su djelatnici JU PP Papuk mogli mnogo naučiti.

Geopark centar

U sklopu spomenutog putovanja, djelatnici JU PP Papuk posjetili su i Muzej znanosti – MUSE u Trentu. Muzej u Trentu otvoren je u srpnju 2013. godine a projektirao ga je poznati arhitekt Renzo Piano. Muzejski postav se prostire na šest katova ukupne površine 12600 m2. U muzeju je prikazana interakcija između ljudi i okoliša. Muzejske instalacije predstavljaju tipične alpske habitate bogate biološke i geološke raznolikosti.

MUSE

Studijsko putovanje financirano je kroz projekt Geo priče UNESCO geoparka sredstvima Europske unije.
Projekt Geo priče UNESCO geoparka jedan je od najznačajnijih projekata JU PP Papuk. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprave za ceste Virovitičko – podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, prijavljen na poziv „Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je 90.090.587,54 kn, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.238.120,20 kn, a od toga 85%, odnosno 65.652.402,17 kn bit će financirano bespovratnim sredstvima EU. To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.

FOTO ALBUM