41. sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže geoparkova

U razdoblju od 19. do 24. ožujka u slovensko – austrijskom UNESCO geoparku Karavanke – Karawanken održan je 41.-i po redu sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže geoparkova, gdje su sudjelovali i predstavnici Parka prirode UNESCO geoparka Papuk.
Poslije pozdravnih riječi vodstva Geoparka Karavanke-Karawanken, sve prisutne je pozdravio i voditelj UNESCO sektora za geo znanosti Patric J. McKeever. Neke od tema sastanaka bila su izvješća članova EGN –a, nadolazeće aktivnosti, konferencije, zajednički projekti.

Održani su i izbori za koordinatora i zamjenika koordinatora Europske mreže Geoparkova. Za koordinatora je izabrana Kristin Rangnes iz Gea Norvegica geoparka (Norveška), a za zamjenka Babbis Fassoulas, Priloritis geopark (Grčka).

U sklopu ovog sastanka organiziran je i jednodnevni sajam – GEO-sajam u svrhu promocije lokalnih proizvoda i promocije geoturizma, gdje se Park prirode Papuk UNESCO svjetski Geopark predstavio s domaćim proizvodima sa područja geoparka.

Paralelno održavanju sastanka organizirane su i prezentacije međudržavnih UNESCO svjetskih geoparkova kao što su Marble Arch Caves (Sjeverna Irska/Republika Irska), Muskau Arch (Njemačka/Poljska), Novohrad-Nograd (Slovačka/Mađarska) i Karavanke-Karawanken (Slovenija/Austrija).

Posljednjeg dana sastanka sudionicu su imali priliku, kroz jednodnevni izlet, upoznati Karavanke-Karawanken UNESCO Global Geopark, a posjet se uglavnom temeljio na geološki značajnim lokalitetima poput Ciganske špilje, Božičevih vodopada i ostalo.

FOTO ALBUM